woensdag 24 augustus 2011

Uitslag 2e controle

Vandaag de uitslag van de 2e controle. Deze keer voor het eerst bij mijn nieuwe internist. Wat een verademing. Een hartelijk mens, een wat oudere arts, vriendelijk en nogmaals heel menselijk. Ik heb gekozen voor een nieuwe arts vanwege onze verhuizing naar Tilburg en het blijkt een schot in de roos.


Het goede nieuws is dat mijn bloedbeeld in orde is. Geen afwijkingen. Ook zijn er geen verdikkingen te voelen in klieren van mijn buik, hals of lies.

Ik heb hem ook gevraagd om mijn buik te voelen waar ik een bult voel. Ik twijfelde het te noemen omdat het niet in de buurt van mijn klieren zit maar ik laat het toch maar aan de echte specialist over. Inderdaad voelt hij het ook!  Zijn eerste theorie is dat het waarschijnlijk de vleesboom is die eerder al was ontdekt op de MRI scan.


Omdat ik 22 kilo ben afgevallen valt een vleesboom (altijd een onschuldig, goedaardig myoom)  nu sneller op. Voor de zekerheid wordt er a.s. maandag een CT-scan gemaakt en dan volgt op 1 september de uitslag en wat er aan te doen is. Als het een vleesboom blijkt dan zijn er allerlei mogelijkheden. Is het iets anders dan zien we dat dan wel weer.

maandag 22 augustus 2011

Voordelen van Kanker

Voordelen van kanker zijn er ook. Er is namelijk veel, ten goede, veranderd sinds de diagnose Non-Hodgkin is gesteld bij mij. Het is nu 9 maanden geleden dat de diagnose is gesteld, de behandeling heeft plaats gevonden en ik begonnen ben aan de rest van mijn leven. Zo voelt het. Deze week staat weer in het teken van controles, en automatisch voor mij, ook een evaluatie over de afgelopen periode. Ik blog niet zo vaak meer, de laatste is van meer dan een maand geleden, dus deze blog over het verloop van mijn ziek zijn en weer beter worden is extra lang. Hou je vast.

Een van de vragen die ik voor mezelf wil beantwoorden is of er ook voordelen zitten aan het krijgen van kanker.
Ben ik veranderd? Sta ik anders in het leven? Of, juist niet? Het antwoord is ja. Een ernstige levensbedreigende ziekte veranderde mijn denken en doen.

Een van de dingen die ik op een rijtje heb gezet is de buitenkant. Wat kan een mens verschillende gezichten hebben in verschillende fases van het leven. Ik heb er een collage van gemaakt. Tussen de eerste foto en de laatste zit nog geen jaar tussen!!!
De eerste foto's zijn van toen er nog geen diagnose was, daarna de verschillende stadia van behandeling en de laatste foto van nu augustus 2011, 5 maanden na de laatste chemo. Het valt me op dat ik op de meeste foto's nog kan lachen. De 6e foto vind ik het meest confronterend. Je kunt zien hoe rot ik me voelde. Voor de rest vind ik zelf dat ik uitstraal hoe ik ben, positief ingesteld en dat ben ik nog. Dat is niet veranderd. Ik ben nooit bang geweest dat ik dood zou gaan aan kanker, tenminste niet echt. (soms wel bang dat ik mijn intuïtie niet kon vertrouwen). Mensen om mij heen zijn wel bang geweest maar dat besef had ik onvoldoende in die tijd. Ik was vooral druk met mezelf.

Ik zie er wel gezonder uit als je de eerste portret foto met de laatste vergelijkt. Het verschil is 22 kilo, 8 maanden vegetarisch dieet via Houtsmuller, en 5 maanden drie keer per week sporten. Dat is dus wel veranderd!

Ik wil nog steeds afvallen, niet alleen voor mijn gezondheid maar ook omdat ik het mooier vind. Waar ik vroeger moest strijden met mezelf over wel of niet iets eten is de keuze nu snel gemaakt. Vroeger vond ik het "oneerlijk" als ik iets niet mocht eten.  Nu denk ik: Is het gezond of niet? Wil ik dit in mijn lijf hebben met het risico dat ik weer kanker krijg? Of diabetes? Of hartfalen? Allemaal risico's die op de loer liggen waar ik niet meer aan wil meewerken of toe wil laten in mijn leven. Ik probeer ook geen streefgewicht meer in gedachten te hebben. Ik blijf eten zoals ik nu doe en vertrouw er op dat mijn lijf het zelf regelt.

Denk niet dat ik opeens een heilige ben geworden. Helaas ben ik geen engeltje geworden op gezondheidsgebied want het roken kan ik niet laten, die klik heb ik nog niet gemaakt.

Op het moment heb ik geen baan maar werk vooral aan mijn conditie, aan het huis en aan mijn toekomst. Het is ook hard werken! Dat is niet veranderd, ik ben altijd al bezig geweest. Wat wel is veranderd, is mijn focus. Ik wil geen tijd verdoen met dingen die ik niet wil. Dat ik kies voor een opleiding met als enig doel zelfontwikkeling (en geen carrière) spreekt voor zich.

Sinds April ga ik ook regelmatig naar een haptonoom. Die heeft me weer terug gebracht bij wat ik al lang kwijt was, het voelen en luisteren naar mijn lichaam en daar ook naar handelen. Minder in mijn hoofd en meer met mijn hart.

Zitten er dus voordelen aan kanker? Ja, maar ik gun niemand kanker en als het aan mij had gelegen had ik het ook nooit gekregen maar ja, je krijgt niet altijd wat je wil.